FAIR-PLAY -

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

FAIR-PLAY

FAIR-PLAY

Sport kan bijdragen tot een betere werkethiek, meer respect, vriendschap, plezier, veerkracht en een gezondere leefstijl. Maar als die waarden niet in elke vezel van het lichaam van een sporter zitten, kan sport ook aanleiding geven tot bedriegen, liegen, arrogantie en een onstuitbare drang naar winnen ten koste van de persoonlijke gezondheid en integriteit of die van anderen.

Volgende tips helpen je op weg bij het uitdragen van goede waarden:

• Leer je kind respect te hebben voor zijn tegenstanders en zichzelf en meer waarde te hechten aan het ontwikkelen van sportieve en sociale vaardigheden dan aan winnen. Leer het op een waardige manier te winnen of te verliezen en te geloven in een geest van ware sportiviteit.

• Geef zelf het goede voorbeeld door je kind aan te moedigen en het te complimenteren, ongeacht het resultaat dat het behaald heeft in de wedstrijd. Blijf positief wanneer je naar een match kijkt vanuit de tribune, en spreek je positief uit over de tegenstanders wanneer de wedstrijd is afgelopen.

• Hecht meer waarde aan respect, persoonlijke verbetering, integriteit en gelijkheid dan aan winnen. Herinner je kind regelmatig aan die prioriteiten.

• Ga de dialoog aan met je kind en bespreek de waarden die zijn sport, club of trainingscentrum vooropstelt. Leg er de nadruk op dat sportbeoefening vooral gaat om de persoonlijke groei van de sporter en zijn ontwikkeling naar de beste versie van zichzelf.

• Waak erover dat je kind niet een kortere weg kiest of vals speelt om te winnen. Als het toch gebeurt, gebruik de situatie dan als een gelegenheid om te leren. Begin een gesprek over ethiek en de gevaren van prestatiebevorderende middelen.
Maak duidelijk dat je van je kind verwacht dat het die middelen afwijst en dat het op een integere manier deelneemt aan wedstrijden. 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!